
Zelfredzaamheid staat tegenwoordig hoog in het vaandel bij overheid, gemeentes en zorgaanbieders. Maar hoe meet je de zelfredzaamheid? Hoe zelfredzaam is de cliënt of burger? Wat wil hij bereiken? Wat kan hij zelf? Wat kan hij met hulp van zijn sociaal netwerk? En wat kan of moet de professional toevoegen? Op deze vragen geeft onze Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP) een antwoord.
De Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP)
Met de Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP) kunt u de zelfredzaamheid van cliënten/burgers op negen leefgebieden meten en volgen.
- lichamelijk functioneren
- psychosociaal functioneren
- zelfverzorging
- huishouden en wonen
- sociaal netwerk
- dagbesteding en participatie
- financiën en administratie
- zingeving
- werk en opleiding
Hoe werkt de Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP)?
Het meetinstrument omvat een complete set met vragen die al deze leefgebieden bestrijken. De professional vult de vragen digitaal of op papier in, samen met de cliënt of burger en (meestal) zijn sociaal netwerk.
Gaat het om het psychosociaal functioneren van de cliënt of burger? Dan stelt de professional bijvoorbeeld vragen over cognitie, stemming, onrust of depressie. Bij het lichamelijk functioneren wordt gekeken naar mobiliteit, pijn of lichamelijke klachten. Wat zijn de mogelijkheden van de cliënt of burger? Hoe gaat hij ermee om? Het onderdeel woonvaardigheden brengt in kaart of de cliënt of burger kan schoonmaken, boodschappen kan doen en voor zijn maaltijden kan zorgen. En hoe redt de cliënt of burger zich met de invulling van zijn dag en deelname aan de samenleving?
Meten in drie stappen
- We bepalen de zelfredzaamheid van de cliënt of burger zelf. Wat kan hij zelfstandig, eventueel met gebruik van hulpmiddelen.
- Vervolgens bepalen we wat de cliënt of burger kan met hulp van zijn sociaal netwerk. Hoever komen ze samen?
- Tot slot bekijken we wat de professional kan toevoegen om het functioneren van de cliënt of burger te ondersteunen.
Verloop
Maar niet alleen de huidige zelfredzaamheid van de cliënt/burger is belangrijk. U wilt ook zicht krijgen op zijn of haar ontwikkeling. Kan of wil de cliënt/burger in de (nabije) toekomst op dit niveau blijven functioneren? Is er sprake van verbetering van zijn eigen zelfredzaamheid of juist achteruitgang?
En, hoe ontwikkelt de inbreng van het sociaal netwerk zich in de loop van de tijd? Doet het netwerk meer ter ondersteuning van de zelfredzaamheid? Of wordt de inbreng misschien kleiner? Hetzelfde geldt voor de professional. Gaat deze meer doen voor een cliënt/burger of juist minder?
Onmisbare informatie
De Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP) is een integraal onderdeel van het primaire proces. Het levert u onmisbare informatie op om dit proces – op managementniveau én op de werkvloer – in te richten en bij te sturen.
Het biedt u de mogelijkheid om doelstellingen te formuleren, grip te houden op de voortgang van de zorg en te leren van ontwikkelingen. Met de resultaten legt u bovendien transparant en waarheidsgetrouw verantwoording af aan externe partijen.
Voor wie?
De Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP) is breed inzetbaar: in de VV&T en de maatschappelijke opvang, maar ook bij gemeentes ter ondersteuning van de WMO. Voor specifieke sectoren of doelgroepen ontwikkelen wij graag een aangepaste versie.
Wat kunt u van ons verwachten?
Wij helpen u graag om de Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP) met succes in uw organisatie in te zetten. Na een intakegesprek geven wij u een gedegen instructie voor het gebruik, zodat de betrouwbaarheid van de resultaten gewaarborgd is. Vervolgens verwerken wij de gegevens en stellen deze online beschikbaar. Met behulp van het dashboard hebt u altijd toegang tot de resultaten.
Ontwikkeling
In samenwerking met Vilans en CTOW zijn verschillende pilotonderzoeken uitgevoerd in 2014. We hebben in de pilotfase een veelzijdig en wetenschappelijk onderbouwd, breedgedragen instrument ontwikkeld. Natuurlijk blijven we het instrument doorontwikkelen en passen we nieuwe inzichten in de updates toe. Hierin nemen we ook de input van alle gebruikers mee, om de MvZP zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.
Interesse?
Wilt u meer informatie over de Monitor voor Zelfredzaamheid en Participatie (MvZP)? Neem dan contact op met ons op.