Vanaf 11 mei zijn op experimentele basis 25 verpleeghuizen weer open voor bezoek. Mondjesmaat en onder strikte voorwaarden mogen familieleden hun naasten bezoeken. En vanaf a.s. maandag 25 mei wordt de bezoekregeling voor alle verpleeghuizen verruimd.
Positieve effecten van beperking bezoek
De afgelopen twee maanden waren alle verpleeghuizen vanwege de coronacrisis gesloten voor bezoek.
Een rondgang bij onze klanten laat zien dat dit op de kleinschalige afdelingen voor mensen met dementie ook een positieve kant heeft. Bewoners zijn minder onrustig, minder agressief, zij slapen beter en er doen zich minder valpartijen voor. Misschien leidt het ook nog wel tot minder gebruik van medicatie. Nader onderzoek kan dat uitwijzen.
Voor mensen met dementie heeft de sluiting ook een positieve kant.
Verstoring dagelijks leven
Vóór de coronacrisis kwamen familieleden verspreid over de dag bij hun partner, vader of moeder op bezoek. Onder het mom van ‘net zoals thuis’ of ‘zo huiselijk mogelijk’ en de gastvrijheidsgedachte waren bezoekers de hele dag welkom.
In samenlevingsverbanden van 6 tot 8 bewoners, hebben de bewoners niet alleen met hun eigen familie te maken. Ook de naasten van andere bewoners lopen rond op de afdeling. Door het vele bezoek wordt de dagelijkse gang van zaken op de afdeling verstoord.
Structuur
Dit lijkt in tegenspraak met de algemene opdracht die zorgverleners hebben. Zij moeten er voor zorgen dat cliënten zich zo veilig en prettig mogelijk voelen op de afdeling. Mensen met dementie hebben belang bij een duidelijke structuur met regelmaat en met zo min mogelijk verstoringen (zo min mogelijk prikkels in het jargon).
Binnen zo’n vaste dagelijkse structuur functioneren zij vaak het beste. Bij een verstoring van de regelmaat raken zij gemakkelijk de greep kwijt. Dit kan resulteren in onrustig gedrag, maar soms ook in agressief gedrag.
Tijdens de coronacrisis wordt het dagelijks leven op de afdeling niet verstoord door bezoekers. De bewoners zijn alleen met de vertrouwde medebewoners en een klein team van vaste medewerkers om zich heen.
De medewerkers worden ook niet afgeleid door bezoekers. Zij kunnen al hun aandacht aan de bewoners besteden.
Bezoek
Familieleden zijn vaak heel betrokken en willen graag het beste voor hun geliefde. Met de huidige coronacrisis is voor hen pijnlijk dat bezoek niet mogelijk is. Soms is het voor hen mogelijk gemaakt om hun dierbaren van achter een raam ontmoeten.
Niet altijd pakt dit goed uit. Sommige bewoners worden er boos van. Zij begrijpen niet wat er aan de hand is en vragen waarom het bezoek niet gewoon door de deur naar binnen komt.
Het is de moeite waard om uit te zoeken of de op zich sympathieke gedachte van gastvrijheid en daarmee onbeperkt bezoek in de psychogeriatrie wel wenselijk is. Immers, vaak is het veel te druk en is er veel bezoek op afdeling waarmee de andere bewoners niets hebben of kunnen.
Als bezoek inderdaad een ongewenste prikkel is voor bewoners van de psychogeriatrische afdeling, is een teruggang naar de oude situatie van onbeperkte bezoekmogelijkheden niet wenselijk.
Wat dan? Zijn de bezoektijden van twintig jaar geleden dan de oplossing?
Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden.
Wel is duidelijk dat we ons moeten bezinnen op de situatie.
Natuurlijk moeten familieleden in de gelegenheid gesteld worden hun geliefden te (blijven) bezoeken. Dat is in ieders belang.
Eenzaamheid, ook bij bewoners met dementie, is ongewenst.
Gevolgen van bezoek monitoren
Het Ministerie van VWS schrijft voor dat de wettelijke huisregels een recht op bezoek geven. Dit moet altijd overeind blijven. Organisaties mogen bezoektijden wel beperken.
In deze bijzondere tijd van Corona is voor een aantal verpleeghuizen het bezoek weer mogelijk gemaakt, zij het beperkt.
Het zou goed zijn als bij deze verruiming ook onderzocht wordt, bijvoorbeeld door systematische gedragsobservatie, of deze beperking de bewoners ten goede komt en of (teveel) bezoek juist leidt tot onvoorspelbaarheid voor bewoners en daarmee tot ongewenste en extra problematiek bij bewoners.
Over Corrie
Dr. Corrie Huijben is Partner binnen Van Loveren & Partners. Als psychogerontoloog is zij gespecialiseerd in het psychosociaal welbevinden van ouderen. Zij heeft zich toegelegd op de relatie tussen kwaliteit van zorg en ervaringen van cliënten, familie en medewerkers.
De insteek vormen daarbij de wensen, behoeften en verlangens van ouderen, mede in het licht van hun mogelijkheden en beperkingen.
In haar proefschrift heeft ze het positieve effect van omgevingsinterventies op de lichamelijke zorgbehoefte en gedragsproblematiek van ouderen aangetoond.
Meer informatie, onderzoek op uw locatie of advies over de situatie op uw afdeling? Neem contact op met Corrie via 024-6779696 of stuur een mail via: vlp@vanloverenpartners.nl.
We gaan met plezier het gesprek met u aan.